fbpx

Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν έναν καταπληκτικό προορισμό για εκδρομή με ιστιοπλοϊκό, λόγω της μορφολογίας τους, της πλούσιας ιστορίας τους και των καιρικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Τα μεγαλύτερα, κοσμοπολίτικα και πλέον διάσημα νησιά είναι η Ρόδος και η Κως, από όπου ενοικιάζονται τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Τα υπόλοιπα, μικρότερα νησιά διαφέρουν και ως προς τη μορφολογία τους, με πολλούς κόλπους απίστευτης ομορφιάς, λιγότερη κίνηση - θεωρούνται νησιά "άγονης γραμμής" και μικρότερο μέγεθος. Ενοικιάζοντας κανείς σκάφος από τη Ρόδο ή την Κω, μπορεί να απολαύσει την κοσμική ζωή στα μεγαλύτερα νησιά και να συνεχίσει τις διακοπές του στους απόμερους κόλπους της Σύμης, της Λέρου και των υπολοίπων νησιών της περιοχής. Τα Δωδεκάνησα είναι ιδανικά για απόκοσμες διακοπές αλλά και για αυτούς που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν την πολυσχιδή ιστορία της περιοχής.

Στα νότια των Δωδεκανήσων βρίσκεται η Ρόδος και ακόμα νοτιότερα η Κάρπαθος (που είναι εκτός των περισσότερων δρομολογίων για ιστιοπλοϊκά). Ενοικιάζοντας σκάφος από τη Ρόδο, πρώτοι προορισμοί είναι η Χάλκη και η Σύμη, βορειότερα η Νίσυρος, μετά προσεγγίζουμε την Κω - που διαθέτει τη μεγαλύτερη μαρίνα στην περιοχή. Από εκεί, τα νησάκια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, η Λέρος, η Κάλυμνος, μέχρι το ιστορικό νησί της Πάτμου. Βασικό χαρακτηριστικό των νησιών είναι το μικρό τους μέγεθος, ο μεγάλος αριθμός κόλπων, που δένουν με ασφάλεια τα ιστιοπλοϊκά και απολαμβάνουν ήσυχες στιγμές στη θάλασσα, λόγω της "δαντελωτής" μορφής της ακτογραμμής τους.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην πανέμορφη Αστυπάλαια, που βρίσκεται μεταξύ των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, διαθέτει πολλούς κόλπους, προστατευμένους στους ανέμους από κάθε κατεύθυνση - ιδίως στο Βορριά,  πανέμορφη χώρα στην οποία δεσπόζει ένα εκπληκτικό κάστρο σπάνιας αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας από την εποχή του Βυζαντίου.

Οι καιρικές συνθήκες εμφανίζουν σημαντική διακύμανση ανάλογα με το έτος αλλά και την εποχή. Τα Δωδεκάνησα είναι εκτεθειμένα στο μελτέμι, όπου στην περιοχή εμφανίζεται με βορειοδυτική ή δυτική κατεύθυνση. Ο κυματισμός δεν έχει την ίδια ένταση όπως στο ανοικτό πέλαγος στις Κυκλάδες, αλλά την εποχή που επικρατεί το μελτέμι (Ιούλιος - Αύγουστος) η δύναμη του ανέμου συχνά φτάνει τα 7 μποφόρ. Κάποια έτη έχουν παρατηρηθεί άνεμοι μικρότερης έντασης. Τις υπόλοιπες εποχές οι άνεμοι που επικρατούν έχουν κατεύθυνση είτε δυτική, είτε νοτιανατολική, προκαλώντας μεγαλύτερους κυματισμούς.

Η ιστορική παράδοση των Δωδεκανήσων χαρακτηρίζεται από τους πολιτισμούς που έχουν κυριαρχήσει στην περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. Από την αρχαία ελληνική περίοδο υπάρχουν σημαντικά ευρήματα, ιδίως στην Κω, στη Ρόδο, στην Κάσο και αλλού. Η Ρωμαϊκή και μετέπειτα Βυζαντινή περίοδος επίσης άφησε πλήθος μνημείων, ιδίως μοναστήρια (η Πάτμος θεωρείται το Ιερό Νησί που έγραψε την Αποκάλυψη ο Απόστολος Ιωάννης) ενώ το περίφημο Κάστρο και η Παλαιά Πόλη της Ρόδου κτίστηκαν κατά την Ενετική Περίοδο. Υπάρχει πλήθος μνημείων και μουσείων στην περιοχή, για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν σε βάθος την Ιστορία της Ελλάδας.

Pantaenius insurance 

visitgreece.gr

SITESAP

    Pelagos institute

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.